Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(922 niezalogowanych)
3511 Postów

(sih87)
Maniak
skafander00 napisał:
Niestety.Mam b.dobrze wykształconą(kursy,studia,praktyka zawodowa)koleżankę ,ale niestety poza j.angielskim w j.norweskim komunikować się nie potrafi,więc ciężko jej znaleźć prace.

A kim jest z zawodu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
991 Postów

(Wacek1)
Maniak
sih87 napisał:
skafander00 napisał:
Niestety.Mam b.dobrze wykształconą(kursy,studia,praktyka zawodowa)koleżankę ,ale niestety poza j.angielskim w j.norweskim komunikować się nie potrafi,więc ciężko jej znaleźć prace.

A kim jest z zawodu?

Dyrektorem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
222 Posty
Pawel Kiełbasa
(Purii_id)
Stały Bywalec

Hm...Jezeli chodzi o jezyki, to chyba opisujecie wasze doswiadczenia w wiekszych miastach (zapewne jest tam owiele wieksza konkurencja, toteż trza coś/kogoś odrzucić). Osobiście ubiegałem się tylko o inżynierską posadę (jedyne, co umiem robić, hehe ) w Molde.
Z doświadczenia wiem, że nieznajomość norweskiego nie byla problemem.
Oczywiście, wiadomym jest, ze trza sie tej tubylczej mowy nauczyc bez gadania, w czym moi norwescy koledzy z pracy niezwykle mi pomagają .

Rowiez z obserwacji zauwazylem, ze -generalnie- NIE MA problemu ze znalezieniem pracy (bez norweskiego) osoba pozytywnie nastawiona do świata, co zawsze mozna zobaczyc juz na pierwszej rozmowie, czy nawet w liscie mot.
Wydaje mi się, że bardziej liczy sie tutaj Twoj charakter, niż umiejętności poświadczone setką papierów.

Na trzech rozmowach na jakich bylem (trzech rozpatrzonych pozytywnie), rozmawialiśmy głownie o turystyce gorskiej, jezdzeniu na roweze, wędkowaniu, Naturze, etc. (czyli w tym wypadku, o moich zainteresowaniach)
Kwestie mojego wyksztalcenia, czy tez umiejętoności,tylko na jednej rozmowie zostaly poruszone w stopniu dośc ograniczonym.

Niemniej jednak, zaznaczam, iż to są jedynie moje obserwacje z Molde- malej stolicy regionu Moere og Romsdal.
Slyszalem, ze w Oslo nie wyglada to tak przyjaznie.

Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów

(kaaja)
Wiking
Jak cos się dowiem na temat jakiej kolwiek pracy do napisze o tym))
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów

(kaaja)
Wiking
.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kaaja napisał:
... polacy za granica mysla tylko o swoim nosie ...
No weź i się ogarnij ...!
---
A o kim maja myśleć !?
O obcych ...!
---
A w Polsce , też obcy sobie pomagają w znalezieniu pracy , mieszkania , towarzystwa !? .
---
PONADTO mylisz podstawowe pojęcia , co do samego przedsięwzięcia , jakim jest pojęcie ...
>MOJA NORWEGIA< ...
---
To Portal informacyjny .... oraz Forum Społecznościowe ...
DWIE ... PRAWIE NIEZALEŻNE ..."ORGANIZMY" ... poza właścicielem .
A jeżeli ty , nie pojmujesz tej podstawowej różnicy ... to Mnie już nawet szczęka , nie chce opadywać ...
ECH ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
25 Postów

(kaaja)
Wiking
.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kaaja napisał:
Własnie spolecznosciowy .....
Nie oznacza to wcale , że MA POMAGAĆ fizycznie ,w szukaniu czegokolwiek ...
---
Forum , to nie żaden nakaz pomocy ... to luźna wypowiedź na różniste tematy .
---
Takie sobie bla...bla , bla ... przy wirtualnej kawie w nieistniejącej Kawiarni .
---
A wy wszyscy , którzy Tu Na Forum zaglądacie , chcecie od Nas , konkretnych i suchych danych .
---
OD TAKICH INFORMACJI jest właśnie Portal >MN< obok , a nie To Forum .
---
Niemniej zdarza się iż i Tutaj , można uzyskać różniste wartościowe informacje , jednak NIC NA SIŁĘ ...
I tylko z uśmiechem na twarzy ...
Ponurakom ...MÓWIMY wynocha ... sio ... psio ...
ECH ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(sih87)
Maniak
kaaja napisał:
Jasne polacy za granica mysla tylko o swoim nosie i tutaj nie chodzi nawet o pomoc w znalezieniu pracy. Boja sie pomagac ,a jak ktos ma swoja firme to strach bo to konkurencja .Zadko mozna znalezc osobe otwara zyczliwa,ktora kiedys sama przyjechala do tego kraju.Temat nauka to tez tabu,nie chca dzielic sie swoimi doswiadczeniami pisza ogolnie i to malo , ja otrzymalam tylko jedna odpowiedz na temat nauki i mialam duzo szczesia. Najgorsze jest odsprzedawanie swojej pracy to kpina! Moja norwegja tak nazywa sie ten portal i w szczegolnosi powinien opierac sie na pozytecznych informacjach dla emigrantow z zagranicy. Ludziom trzeba pomagac naprawde, uczciwie...

P.S

POLACY W NORWEGII LUDZIE POTRZBUJA INFORMACJII JAKICH KOLWIEK POMAGAJCIE INNYM ,OBUDZCIE SIE......

Dlaczego nauka to temat tabu?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4101 Postów
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
kaaja napisał:
POLACY W NORWEGII LUDZIE POTRZBUJA INFORMACJII JAKICH KOLWIEK POMAGAJCIE INNYM ,OBUDZCIE SIE......
lmgtfy.com/?q=podstawowe+informacje+o+norwegii

Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok